Oj oj så gott!

Jag måste dela med mig av en maträtt vi åt i veckan som var riktigt god. Jättegott! 

Risotto med ugnsstekta gulbetor och svamp

Risotto med ugnsstekta gulbetor och svamp
Foto: ViktVäktarna

En klassisk risotto som serveras med ugnsbakade gulbetor, svamp och pinjenötter.

SmartPoints per portion: 9 

Du behöver

500 g gulbetor

1 tsk olivolja

8 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

schalottenlökar

1 klyfta vitlök

1 msk olivolja

2 dl arborioris

1,5 dl vitt matlagningsvin

1,5 dl riven parmesan

salt och peppar

250 g svamp

1 tsk flytande margarin

2 msk pinjenötter

persilja

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala gulbetor och lägg i en ugnsform. Ringla över olja, salta och peppra och ställ in i ugn ca 50 minuter. 

Koka upp vatten med buljongtärningar. Håll buljongen varm. Skala och finhacka lök och vitlök och stek mjuk i olja i en gryta. Tillsätt ris och låt fräsa med några minuter. Häll på matlagningsvin och reducera till ungefär hälften, blanda runt hela tiden. Sänk värmen på plattan och tillsätt buljong lite i taget, börja med ca 3 dl, sedan 1 dl efterhand som riset suger upp buljongen. Blanda runt då och då. 

Riset är klart när det fortfarande är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt). Tillsätt då parmesan och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.

Skiva svamp och stek i margarin. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna.

Servera risotton med gulbetor, svamp och toppa med pinjenötter och persilja.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tiden går fort när man har roligt...

Sommar 2017, del 2

Tummen upp eller tummen ner?