Fortsätt till huvudinnehåll

Urfånigt!

Mellan de fyra väggar som jag växte upp i, mitt barndomshem var ett ganska oreligiöst hem. Det var aldrig något snack om religion, gud, Jesus, himmel och helvete men det var heller aldrig något snack om motsatsen. Mina föräldrar var varken eller.
Men det här var inom hemmets fyra väggar. Pappa kommer från ett frireligiöst hem där farmor och farfar gick i kyrkan minst en gång i veckan, de bad varje dag och vid varje måltid. När jag var barn, var jag dagbarn hos farmor och farfar och för mig blev att knäppa händerna till maten en vardagshandling, iaf när jag var hos farmor och farfar. Hemma var det underförstått "förbjudet" och larvigt. 
Jag gick i kyrkan varje söndag med mina farföräldrar och på fredagar hade jag "Miniton", en barnkör där vi lekte och sjöng, vi hade skoj som jag minns det.
Sen kom valet, jag fick välja själv om jag ville fortsätta eller inte och jag valde det sistnämnda. 

Men man valde sina tillfällen för sitt språkbruk, jag svor mest med vänner och hade ett språkbruk som egentligen var ganska vanligt i min vänkrets. Jag hade nog samma språkbruk hemma med mamma och pappa. Däremot, så fort vi klev in i trappuppgången hos farmor och farfar tryckte jag på "inte-svära-knappen" och varje svordom lämnade min kropp. 
Jag började även röka i min tonår, att jag luktade rök trodde jag aldrig men hallå?!? 

Jag har fått det "itutat" i mig att svordomar tar man till när orden tar slut och man inte vet vad man ska säga. Nu får ni ju inte tro att jag inte svär, klart jag gör men jag har fortfarande den där knappen kvar. Den trycker jag in när jag åker till jobbet och så har det alltid varit. Lustigt! 
Att skriva svordomar undviker jag, det ser så fånigt ut men ibland kan det behövas för att få till en känsla i det jag vill berätta. Däremot får jag dåligt samvete, det tycker jag är urfånigt! Varför är det så tro? 

Jag skulle inte vilja kalla mig troende, men jag vill heller inte kalla mig "otroende". Jag går inte i kyrkan men någonstans inom mig har den ändå en rot som inte gick att rycka upp då och som har rotat sig ganska bra vid det här läget. Den bara finns där, jag låter den vara men vill inte påstå att den gör mig till den jag är. Jag är fortfarande medlem i svenska kyrkan och det känns naturligt. 

Ett långt inlägg som jag inte riktigt vet var jag vill nå. Eller jo, det vet jag!
Jag skrev ett inlägg på fb om att jag skrålade som fan och efter det, har inlägget jagat mig, gett mig tankar som jag inte tänkt innan men som ändå har funnits där. 

Kommentarer

  1. Jag försöker verkligen att inte svära så mycket inför eleverna men jag lyckas inget vidare. Men mina är ju stora tänker jag. Jag hade nog varit petigare om de var låg- eller mellanstadieelever. För det känns ju inte så proffsigt. Men i övrigt har jag inga skrupler gällande sånt. Tycker inte att det är så stor grej. De fyller en funktion som alla andra ord och går oftast inte att erkänna med något annat. Men så har jag kanske en annan åsikt kring tro än vad du har, om vi nu tänker att det är det som avgör. Jag tror nämligen inte ett dugg. Jag tror inte att man ska behöva skämmas eller be om ursäkt för ngt i livet som inte gör andra illa. Tabbar man sig på så vis kan man be den man har sårat om ursäkt. Men inte ngn gud. Känner mig lite inspirerad att skriva ngt eget inlägg om min syn på saken. Får se om jag får tid för det.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar! Ställer du en fråga svarar jag i samma inlägg och ibland kan jag till och med kommentera det du skrivit så kika gärna in igen...

Populära inlägg i den här bloggen

Tummen upp eller tummen ner?

Facebook.
Tummen upp, gilla eller likes.Det här resonemanget har jag läst på flera ställen, det här med att gilla olika statusuppdateringar, foton eller dylikt.
Vad gillar du?
Gillar du alls?
Gillar du allt?

Jag har en vän som beklagat sig lite till mig för att min vän i sin tur har en vän som gillar precis allt min vän gör. Det kan vara statusar, foton, incheckningar. ja, you name it. Varenda spår hon lämnar på facebook gillas. Hon börjar tröttna då det även kan komma spydiga kommentarer som kan uppfattas som stötande. Sen att relationen mellan dem är något komplicerad och hon känner att hon inte kan ta bort människan gör det hela något svårare.

Vad hade du gjort?

Sommarsemester 2017, del 1

Den här sommaren går nog till historien som den bästa hittills. Vad det beror på kan jag inte riktigt säga men jag är verkligen supernöjd med den. På måndag går jag tillbaka till jobbet, full av energi att ta mig an höstterminen. Sommaren är inte slut bara för det men dom spontana resorna som sträcker sig flera dagar är nog slut. 😜
En vecka for vi neråt och gjorde Skåne. Vi har inte riktigt än listat ut det hela med ställplatser/campingplatser och är helt enkelt nya på det. Vi stod en natt på parkeringen till Kosta Outlet och shoppade loss lite dagen efter. 

Där blev jag med hatt... vet inte när jag ska använda den men fin är jag i den. 😂
Efter det hamnade vi i Blekinge, hade tänkt Karlskrona men det blev Ronneby hamn. Fint ställe men det blåste väldigt i anslutning till havet. 
Sen blev det Skåne, Åhus seaside... med kändis-spoting. 😉
Syns det vem det är? 😉


Sen blev det en tur till Kivik där vi handlade lite gottis samt gick upp på den södra delen på Stenshuvud. Vackert så det förslog …

Sommar 2017, del 2

Vi åkte hem och mellanlandade dels för att det var dags för sophämtning samt vägning hos vv för mig. Jag hann tvätta upp det vi använt under första delen och tur var det för tvätt har vi med oss hem nu. 🙈 Vi for på fredagen och första stoppet var i Borensberg för att tanka lite vatten hos Eldarna. Vi har inget bra vatten som vi vill ha i vattentanken i bilen. Sen knappade vi in Laxå på gps'en för ett litet stopp på systembolag och Ica. Kan säga att i Laxå känner alla alla, vilket gjorde att jag blev rätt så uttittad på Ica. 😜😂Andra stoppet blev Hällefors, ett ställe som tydligen var en gammal restaurang som numera var nerlagd. Men att stå på deras veranda och titta ur över landskapet var fantastiskt. 

Nästa stopp var Sälen, jag som aldrig åkt slalom har heller aldrig varit i Sälen. Vi såg startfållan till Vasaloppet och juvelen fick jobba hårt i backarna upp. Vi parkerade bilen och gick en bit på södra Kungsleden innan vi parkerade bilen nere i Lindvallen. Bestämde oss för att lå…