Fortsätt till huvudinnehåll

Lucka nr 2 - berätta om staden du bor i

Alltså, ska jag skriva om Linköping eller om Ljungsbro? Det får bli en liten "kombo" tror jag... ;) Informationen har jag hämtat från Wikipedia.

Linköping...

Linköping är en tätort i Östergötland samt centralort i Linköpings kommun och även residenststad i Östergötlands län och stiftsstad för Linköpings stift.
Linköping är Sveriges sjunde största tätort eller Sveriges femte största stad. ;)

Linköping är en stad med historik, sedan 1100-talet är Linköping den kyrkliga centralorten i Östergötland, Småland och Gotland. Den siste biskopen på Linköpings slott hette Hans Brask och det är från honom den välkända "brasklappen" kommer. När han tvingades underteckna ett riksdags beslut att avsätta ärkebiskopen stack han, under sitt sigill en liten lapp där han förklarade sig "nödd och tvungen" att underteckna.
Slaget vid Stångebro 1598 mellan Hertig Karl och hans bror Sigismund blev början på det polsk-svenska kriget som leddes av Hertig Karl, sedermera Karl IX. Han såg till att de rådsherrar som stått på Sigismunds sida fängslades och efter en rättegång avrättades fem av dem i Linköpings blodbad.

Linköping grundade Sveriges tredje gymnasium 1627, Gymnasium Lincopense, som idag är Katedralskolan.
Linköping är en gammal militärstad och omkring 1900 flyttade flera regementen i Linköpings garnison men efter kalla kriget omvandlades kasernområdena tll bostäder och kontor för offentlig förvaltning. Det som finns kvar är Malmens flygplats som fortfarande är militärt och som inhyser Flygvapenmuseum.

Ljungsbro
Ljungsbro är en tätort ca 15 km nordväst om Linköping i Linköpings kommun.
Ljungsbro genomkorsas av vattendragen Motala ström och Göta kanal. Cirka fem kilometer nordväst om tätorten ligger Ljungsjön.
Konfektyrtillverkaren Cloetta är den största industrin i samhället. Om vardagar och lördagar finns där en fabriksförsäljning.
I centrum ligger vårdcentral och butiker, bland annat finns optiker, bibliotek, urmakare, en firma som säljer och lägger kakel och klinker samt en tobaksaffär. Flertalet av hyreshusen i centrum är byggda på 50-talet då de uppfördes för att ge rum åt arbetarna som jobbade i konfektyrfabriken.

Ni som läser bloggen och känner till Linköping får jättegärna komma med mer information som borde tas upp. ;)

Kommentarer

  1. Linköping har alltid varit Sveriges femte största stad, varför har man nu börjat räkna/mäta tätort istället? Då hamnar vi längre ner pga att vi har fler hektar och andra städer bor tätare mao.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte en aning, jag bara gick på det som stod på Wikipedia. ;)

      Radera

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar! Ställer du en fråga svarar jag i samma inlägg och ibland kan jag till och med kommentera det du skrivit så kika gärna in igen...

Populära inlägg i den här bloggen

Tummen upp eller tummen ner?

Facebook.
Tummen upp, gilla eller likes.Det här resonemanget har jag läst på flera ställen, det här med att gilla olika statusuppdateringar, foton eller dylikt.
Vad gillar du?
Gillar du alls?
Gillar du allt?

Jag har en vän som beklagat sig lite till mig för att min vän i sin tur har en vän som gillar precis allt min vän gör. Det kan vara statusar, foton, incheckningar. ja, you name it. Varenda spår hon lämnar på facebook gillas. Hon börjar tröttna då det även kan komma spydiga kommentarer som kan uppfattas som stötande. Sen att relationen mellan dem är något komplicerad och hon känner att hon inte kan ta bort människan gör det hela något svårare.

Vad hade du gjort?

Sommarsemester 2017, del 1

Den här sommaren går nog till historien som den bästa hittills. Vad det beror på kan jag inte riktigt säga men jag är verkligen supernöjd med den. På måndag går jag tillbaka till jobbet, full av energi att ta mig an höstterminen. Sommaren är inte slut bara för det men dom spontana resorna som sträcker sig flera dagar är nog slut. 😜
En vecka for vi neråt och gjorde Skåne. Vi har inte riktigt än listat ut det hela med ställplatser/campingplatser och är helt enkelt nya på det. Vi stod en natt på parkeringen till Kosta Outlet och shoppade loss lite dagen efter. 

Där blev jag med hatt... vet inte när jag ska använda den men fin är jag i den. 😂
Efter det hamnade vi i Blekinge, hade tänkt Karlskrona men det blev Ronneby hamn. Fint ställe men det blåste väldigt i anslutning till havet. 
Sen blev det Skåne, Åhus seaside... med kändis-spoting. 😉
Syns det vem det är? 😉


Sen blev det en tur till Kivik där vi handlade lite gottis samt gick upp på den södra delen på Stenshuvud. Vackert så det förslog …

Sommar 2017, del 2

Vi åkte hem och mellanlandade dels för att det var dags för sophämtning samt vägning hos vv för mig. Jag hann tvätta upp det vi använt under första delen och tur var det för tvätt har vi med oss hem nu. 🙈 Vi for på fredagen och första stoppet var i Borensberg för att tanka lite vatten hos Eldarna. Vi har inget bra vatten som vi vill ha i vattentanken i bilen. Sen knappade vi in Laxå på gps'en för ett litet stopp på systembolag och Ica. Kan säga att i Laxå känner alla alla, vilket gjorde att jag blev rätt så uttittad på Ica. 😜😂Andra stoppet blev Hällefors, ett ställe som tydligen var en gammal restaurang som numera var nerlagd. Men att stå på deras veranda och titta ur över landskapet var fantastiskt. 

Nästa stopp var Sälen, jag som aldrig åkt slalom har heller aldrig varit i Sälen. Vi såg startfållan till Vasaloppet och juvelen fick jobba hårt i backarna upp. Vi parkerade bilen och gick en bit på södra Kungsleden innan vi parkerade bilen nere i Lindvallen. Bestämde oss för att lå…