Lucka nr 2 - berätta om staden du bor i

Alltså, ska jag skriva om Linköping eller om Ljungsbro? Det får bli en liten "kombo" tror jag... ;) Informationen har jag hämtat från Wikipedia.

Linköping...

Linköping är en tätort i Östergötland samt centralort i Linköpings kommun och även residenststad i Östergötlands län och stiftsstad för Linköpings stift.
Linköping är Sveriges sjunde största tätort eller Sveriges femte största stad. ;)

Linköping är en stad med historik, sedan 1100-talet är Linköping den kyrkliga centralorten i Östergötland, Småland och Gotland. Den siste biskopen på Linköpings slott hette Hans Brask och det är från honom den välkända "brasklappen" kommer. När han tvingades underteckna ett riksdags beslut att avsätta ärkebiskopen stack han, under sitt sigill en liten lapp där han förklarade sig "nödd och tvungen" att underteckna.
Slaget vid Stångebro 1598 mellan Hertig Karl och hans bror Sigismund blev början på det polsk-svenska kriget som leddes av Hertig Karl, sedermera Karl IX. Han såg till att de rådsherrar som stått på Sigismunds sida fängslades och efter en rättegång avrättades fem av dem i Linköpings blodbad.

Linköping grundade Sveriges tredje gymnasium 1627, Gymnasium Lincopense, som idag är Katedralskolan.
Linköping är en gammal militärstad och omkring 1900 flyttade flera regementen i Linköpings garnison men efter kalla kriget omvandlades kasernområdena tll bostäder och kontor för offentlig förvaltning. Det som finns kvar är Malmens flygplats som fortfarande är militärt och som inhyser Flygvapenmuseum.

Ljungsbro
Ljungsbro är en tätort ca 15 km nordväst om Linköping i Linköpings kommun.
Ljungsbro genomkorsas av vattendragen Motala ström och Göta kanal. Cirka fem kilometer nordväst om tätorten ligger Ljungsjön.
Konfektyrtillverkaren Cloetta är den största industrin i samhället. Om vardagar och lördagar finns där en fabriksförsäljning.
I centrum ligger vårdcentral och butiker, bland annat finns optiker, bibliotek, urmakare, en firma som säljer och lägger kakel och klinker samt en tobaksaffär. Flertalet av hyreshusen i centrum är byggda på 50-talet då de uppfördes för att ge rum åt arbetarna som jobbade i konfektyrfabriken.

Ni som läser bloggen och känner till Linköping får jättegärna komma med mer information som borde tas upp. ;)

Kommentarer

  1. Linköping har alltid varit Sveriges femte största stad, varför har man nu börjat räkna/mäta tätort istället? Då hamnar vi längre ner pga att vi har fler hektar och andra städer bor tätare mao.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte en aning, jag bara gick på det som stod på Wikipedia. ;)

      Radera

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar! Ställer du en fråga svarar jag i samma inlägg och ibland kan jag till och med kommentera det du skrivit så kika gärna in igen...

Populära inlägg