Fortsätt till huvudinnehåll

~Recension av Midvinterblod av Mons Kallentoft~

Boken utspelar sig under den kallaste vintern sedan länge och en anmälan kommer in till Linköpingspolisen om att det hänger en man i ett träd mitt ute på Östgötaslätten.
Malin Fors, som är kriminalinspektör vid Linköpingspolisen blir hämtad av sin medarbetare Zacharias ”Zeke” Martinsson och de åker till platsen och möter det här:

Och så i trädet. Den inte så granna synen.
Något för ögonen att tvivla på.
För röster att berätta om.
(Sid 25)

Kylan är doftlös. Den nakna, blodiga kroppen ovanför Malins huvud rör sig långsamt fram och tillbaka, eken en motvillig knarrande galge vars ljud blandas med surrandet av en bilmotor på tomgång. Huden har lossnat på den buktande magen och på ryggen i stora sjok och det blottande köttet, fruset, ett virrvarr av matta röda nyanser. Här och där på lämmar, liksom planlöst, är såren djupa, konkava, liksom skurna med kniv i skivor ur kroppen...
… >>Han måste väga minst hundrafemtio kilo>>, säger Zeke
>>Minst>>, svarar Malin…
(Sid 27)

Inte nog med att Malin Fors har detta krävande mordfall som upptar henne tid, har hon även en tonårsdotter hemma, en f d man som fortfarande spökar i hennes medvetna, en journalist som hon träffar för att låta ”kroppen få sitt behov tillgodosett”, föräldrar som är vinterbosatta på Teneriffa som ringer och ställer krav på henne.
Det är alltså inte lite som Malin Fors har att bolla med, men ändå lyckas hon fokusera på sitt fall och se alla spår och möta de människor som på ett eller annat sätt har något med mannen i trädet att göra.

Boken utspelar sig som sagt i Linköping och vid varje miljöbeskrivning har jag stannat upp och verkligen tänkt ut var han är någonstans i sin berättelse. De är till och med i mina egna trakter vid ett par tillfällen. Detta gör att boken blir lite mer verklig för mig då jag vet och ser platserna framför mig.
Midvinterblod är första boken i en trilogi om Malin Fors och det här går att läsa på baksidan om boken.

Det är en otäckt suggestiv berättelse om gamla oförrätter, hemligheter och de fruktansvärda saker som människor kan utsätta varandra för.

En bra och spännande bok som jag absolut rekommenderar till andra som gillar kriminalböcker…

5 solar av 5 möjliga

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tummen upp eller tummen ner?

Facebook.
Tummen upp, gilla eller likes.Det här resonemanget har jag läst på flera ställen, det här med att gilla olika statusuppdateringar, foton eller dylikt.
Vad gillar du?
Gillar du alls?
Gillar du allt?

Jag har en vän som beklagat sig lite till mig för att min vän i sin tur har en vän som gillar precis allt min vän gör. Det kan vara statusar, foton, incheckningar. ja, you name it. Varenda spår hon lämnar på facebook gillas. Hon börjar tröttna då det även kan komma spydiga kommentarer som kan uppfattas som stötande. Sen att relationen mellan dem är något komplicerad och hon känner att hon inte kan ta bort människan gör det hela något svårare.

Vad hade du gjort?

Sommarsemester 2017, del 1

Den här sommaren går nog till historien som den bästa hittills. Vad det beror på kan jag inte riktigt säga men jag är verkligen supernöjd med den. På måndag går jag tillbaka till jobbet, full av energi att ta mig an höstterminen. Sommaren är inte slut bara för det men dom spontana resorna som sträcker sig flera dagar är nog slut. 😜
En vecka for vi neråt och gjorde Skåne. Vi har inte riktigt än listat ut det hela med ställplatser/campingplatser och är helt enkelt nya på det. Vi stod en natt på parkeringen till Kosta Outlet och shoppade loss lite dagen efter. 

Där blev jag med hatt... vet inte när jag ska använda den men fin är jag i den. 😂
Efter det hamnade vi i Blekinge, hade tänkt Karlskrona men det blev Ronneby hamn. Fint ställe men det blåste väldigt i anslutning till havet. 
Sen blev det Skåne, Åhus seaside... med kändis-spoting. 😉
Syns det vem det är? 😉


Sen blev det en tur till Kivik där vi handlade lite gottis samt gick upp på den södra delen på Stenshuvud. Vackert så det förslog …

Sommar 2017, del 2

Vi åkte hem och mellanlandade dels för att det var dags för sophämtning samt vägning hos vv för mig. Jag hann tvätta upp det vi använt under första delen och tur var det för tvätt har vi med oss hem nu. 🙈 Vi for på fredagen och första stoppet var i Borensberg för att tanka lite vatten hos Eldarna. Vi har inget bra vatten som vi vill ha i vattentanken i bilen. Sen knappade vi in Laxå på gps'en för ett litet stopp på systembolag och Ica. Kan säga att i Laxå känner alla alla, vilket gjorde att jag blev rätt så uttittad på Ica. 😜😂Andra stoppet blev Hällefors, ett ställe som tydligen var en gammal restaurang som numera var nerlagd. Men att stå på deras veranda och titta ur över landskapet var fantastiskt. 

Nästa stopp var Sälen, jag som aldrig åkt slalom har heller aldrig varit i Sälen. Vi såg startfållan till Vasaloppet och juvelen fick jobba hårt i backarna upp. Vi parkerade bilen och gick en bit på södra Kungsleden innan vi parkerade bilen nere i Lindvallen. Bestämde oss för att lå…