~Recension av Midvinterblod av Mons Kallentoft~

Boken utspelar sig under den kallaste vintern sedan länge och en anmälan kommer in till Linköpingspolisen om att det hänger en man i ett träd mitt ute på Östgötaslätten.
Malin Fors, som är kriminalinspektör vid Linköpingspolisen blir hämtad av sin medarbetare Zacharias ”Zeke” Martinsson och de åker till platsen och möter det här:

Och så i trädet. Den inte så granna synen.
Något för ögonen att tvivla på.
För röster att berätta om.
(Sid 25)

Kylan är doftlös. Den nakna, blodiga kroppen ovanför Malins huvud rör sig långsamt fram och tillbaka, eken en motvillig knarrande galge vars ljud blandas med surrandet av en bilmotor på tomgång. Huden har lossnat på den buktande magen och på ryggen i stora sjok och det blottande köttet, fruset, ett virrvarr av matta röda nyanser. Här och där på lämmar, liksom planlöst, är såren djupa, konkava, liksom skurna med kniv i skivor ur kroppen...
… >>Han måste väga minst hundrafemtio kilo>>, säger Zeke
>>Minst>>, svarar Malin…
(Sid 27)

Inte nog med att Malin Fors har detta krävande mordfall som upptar henne tid, har hon även en tonårsdotter hemma, en f d man som fortfarande spökar i hennes medvetna, en journalist som hon träffar för att låta ”kroppen få sitt behov tillgodosett”, föräldrar som är vinterbosatta på Teneriffa som ringer och ställer krav på henne.
Det är alltså inte lite som Malin Fors har att bolla med, men ändå lyckas hon fokusera på sitt fall och se alla spår och möta de människor som på ett eller annat sätt har något med mannen i trädet att göra.

Boken utspelar sig som sagt i Linköping och vid varje miljöbeskrivning har jag stannat upp och verkligen tänkt ut var han är någonstans i sin berättelse. De är till och med i mina egna trakter vid ett par tillfällen. Detta gör att boken blir lite mer verklig för mig då jag vet och ser platserna framför mig.
Midvinterblod är första boken i en trilogi om Malin Fors och det här går att läsa på baksidan om boken.

Det är en otäckt suggestiv berättelse om gamla oförrätter, hemligheter och de fruktansvärda saker som människor kan utsätta varandra för.

En bra och spännande bok som jag absolut rekommenderar till andra som gillar kriminalböcker…

5 solar av 5 möjliga

Kommentarer

Populära inlägg